Gör om gör rätt

Jag har varit en hel del i labbet de senaste dagarna, och frusit så jag huttrat. De lagade luftkonditioneringen för ett par veckor sedan, vilket är lite lustigt för det var riktigt svalt och skönt där innan så det fanns ingen anledning att tro att den behövde lagas. Nu är det så kallt i labbet att de som är där varje dag har jacka på sig och jag som bara är där ibland (och dessutom inte har nån jacka med mig, varför ska man packa med sig sånt för en sommar i Florida?) sitter och fryser. Kontrasten mellan inne och ute blir ännu större än vanligt och värmen och luftfuktigheten slår emot en när man går ut.

Även om vädret är ljuvligt med sol och värme så är det också regn och åska här eller i närheten nästan varje dag. De flesta dagarna är det fantastiskt fint på morgonen, börjar dra ihop moln mitt på dagen, och så regnar det på eftermiddagen, kvällen eller natten. När ett åskoväder är nära Kennedy Space Center hörs en larmsignal i alla lokaler och ett röstmeddelande som informerar om i vilken del av KSC-området som det är varning för åska och om det är Phase 1 eller Phase 2, dvs hur stor risken är. En hel del arbete som görs här kan behöva avbrytas om risken för åskoväder är stor, särskilt sånt som görs utomhus naturligtvis.

Det vi gör i gruppen som jag jobbar med är dock inte så känsligt ur den aspekten utan här jobbas det vidare. Förutom att man forskar på tekniker för att omvandla avfall under långa rymdfärder till gas eller andra resurser (vatten och kolmaterial) så jobbar man intensivt med att vidareutveckla och testa en katalytisk omvandling av koldioxid till metan och vatten, vilket är en del av NASAs In-Situ Resource Utilization program – att kunna nyttja de resurser som finns på platsen, dvs månen och Mars. Atmosfären på Mars består till 96% av koldioxid, resten är argon, kväve och ytterst lite syre och kolmonoxid ,så att på ett effektivt sätt kunna omvandla koldioxid till viktiga resurser som metan och vatten är väldigt värdefullt. I fredags gällde det att packa om den katalytiska bädden för att få så nära en perfekt cylindrisk form som möjligt. I den bädd som testats de senaste veckorna har temperaturerna inte riktigt stämt med det man förväntar sig och därför plockade vi i torsdags med oss hela utrustningen och röntgade den, hela uppställningen ur alla vinklar, för att se hur det såg ut. Det var otroligt häftigt att kunna se hur allt såg ut, inte bara den katalytiska bädden utan alla termoelement, värmare och kablar som vi omsorgsfullt monterat som nu är täckta av isoleringsmaterial och glasfiberlindor. Tyvärr visade det att både övre och under gränsskikten är ojämna så det är bara att plocka isär, tänka nytt, och göra om. Gör om gör rätt. Precis som hemma men med lite mer avancerade verktyg till förfogande.

Med detta inlägg tackar jag för mig på bloggen för den här sommaren, hoppas att det varit intressant för er att läsa och på återhörande!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *