Rädda liv

Idag har jag och en kollega suttit och räknat på hur många liv per år som skulle räddas om alla transporter i Malmö kommun var avgasfria. Det är preliminära resultat så jag vågar inte skriva här hur många liv vi kom fram till, men det var många.

Vi vet redan att dålig luft orsakar 5000 förtida dödsfall per år i Sverige, men det är abstrakt att ta in eftersom våra sinnen (oftast inte) kan uppfatta den dåliga luften. Därför tror jag det är svårt för många att ta in hur skadliga luftföroreningar faktiskt är för folkhälsan. Det ska därför bli intressant att undersöka vilken effekt som faktiska åtgärder skulle kunna få.

2 Kommentarer
 1. Lena Nerhagen says:

  Jag vet inte vilken din bakgrund är Anna men jag har forskat om att kvantifiering av hälsoeffekter i över 15 år och jag kan konstatera att det finns stora osäkerheter i dessa beräkningar, orsak och verkan. Det är därför bra att du inte går ut med några siffror. Även de 5000 du nämner är behäftade med stor osäkerhet, inte minst eftersom de baseras på data för år 2010 tror jag och halterna av olika luftföroreningar har minskat stadigt under många år till följd av införandet av olika krav, exempelvis EURO-standards för bilar.

  Svara
  • Anna Oudin says:

   Hej Lena och tack för din kommentar,

   Ja, det finns alltid osäkerhet i beräkningarna, det bör såklart nämnas.

   Hälsningar
   Anna

   Svara

Lämna en kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *