Bilden av forskaren

En fredagskväll alldeles nyligen fick jag möjlighet att vara med och genomföra Forskarfredag. Sista fredagen i september månad har EU infört Researcher’s Night, en gemensam aktivitet som med tusentals olika aktiviteter ska visa hur spännande och kul forskning är. I Umeå hade vi öppet hus på Umevatoriet med både praktiska experiment och mer teoretiska presentationer. Flera hundra personer kom dit och fick både vara mer om fysik- och kemishow, testa virtuell verklighet (VR), träffa robotar, lära sig mer om rymden och göra experiment med kemidraken Berta.

En av aktiviteterna under årets Forskarfredag var en rittävling där barn i förskoleklass upp till årskurs 6 gavs möjlighet att rita sig själv som forskare. Samma aktivitet gjordes för 10 år sedan, något som utmynnade i en publikation från Vetenskap och Allmänhet. Där presenterades bilder av Einstein-liknande personer iklädda vit labbrock. Nu ska det bli spännande att se om denna bild av forskaren förändrats. Men gör man en enkel Google-sökning av bilder med sökordet ”forskare” eller ”scientist” är det inte svårt att förstå varifrån barnens bilder kommer. Hur ser en forskare ut egentligen?