Om att ha tydliga mål…

Bredvid i soffan sitter ”han som tror sig veta allt om fotboll” och suckar. Ibland tränger det fram lite svärord bland suckarna. Hur länge ska Sverige hålla ut mot italienarna? ”Hon som tror sig veta allt om kaffe” sitter bredvid, känner hans arm om sin axel och tänker på hur viktigt det är med tydliga mål.

I hennes händer ligger den senaste versionen av masterstudentens uppsats, som de ska diskutera tillsammans imorgon. Under kontorstid idag hann hon varken med uppsats eller blogg. Så Sverige får klara sig utan hennes stöd ikväll. Blir det mål, tänker hon kanske titta upp. Men masteruppsatsen – som handlar om kaffe – den vill hon läsa igenom noga.

Uppsatsen lovar gott, men syfte och mål behöver formuleras lite tydligare. ”Hon som tror sig veta allt om kaffe” har också egna mål: att bli docent. Inte av titelsjuka – men av praktiska skäl. Det är lättare att få egna forskningsmedel och att styra sin forskning själv om man är docent.

Idag har vi haft vårt första möte i den nybildade gruppen Docent-2020. Mötet har till stor del handlat om att formulera mål tillsammans – vad och hur vi kan göra för att hjälpa varandra att bli docenter. Vi behöver kursansvar – och vi har specialistkunskaper som vi tror att vi kan marknadsföra tillsammans. Och till skillnad från fotbollsspelarna på teve, så är vi inte motståndare. Visst finns det konkurrens inom akademin – men det finns också många möjligheter till parallella byggen som stärker varandra och som stärker universitetet.

Tänk om alla svenska och italienska spelare jobbade tillsammans mot samma mål – så himla många mål det skulle kunna bli på 90 minuter! Nä, nu ska ”hon som tror sig veta allt om kaffe” sluta tänka så mycket – dags att sjunka ner i soffan bredvid ”han som tror sig veta allt om fotboll”.

Tio minuter senare (varav fem tilläggsminuter) är Sverige VM-klara – och ”han som tror sig veta allt om fotboll” har faktiskt slutat att sucka.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *