Om att undersöka kaffe utan jäv…

Kylan börjar bita i kinderna nu – det känns under cykelturen till jobbet. Vid ankdammen på Mariehemsängarna är luftfuktigheten hög och det är på gränsen till att luften jag andas ut blir till rimfrost i de hårlockar som sticker fram under mössa och cykelhjälm. Några minusgrader till och vi är där. Men jag tänker på kaffe.

Redan i mitt doktorandprojekt ingick kaffe som en viktig samisk kulturmarkör – kokkaffe alltså. Samer i Västerbotten dricker mer kokkaffe än icke-samer i Västerbotten. I Västerbotten kan vi jämföra de som dricker bryggkaffe med de som dricker kokkaffe. Trots att kokkaffe höjer kolesterolvärdet i blodet, en känd riskfaktor för hjärt-/kärlsjukdom, finns inget tydligt vetenskapligt stöd för att ur ett bredare sjukdomsperspektiv förorda den ena kaffesorten framför den andra.

Ur näringssynpunkt har kaffe beskrivits som den viktigaste antioxidantkällan i västerländsk kost. Antioxidanter kan förenklat beskrivas som ämnen, som hindrar skadliga nedbrytningsprocesser i kroppen. Både kaffe och te innehåller även det uppiggande och centralstimulerande ämnet koffein. Det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att koffein skyddar hjärnan mot neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers och Parkinsons. I en europeisk studie, där jag deltog som en av 48 medförfattare, och där material från Västerbottens hälsoundersökningar ingick , kunde vi också visa  att de som dricker stora mängder kaffe kan förvänta sig ett längre liv än de som dricker små mängder. Det gällde även koffeinfritt kaffe.

Men, måste jag erkänna, jag dricker inte kaffe själv!  Jag bara forskar om det – utan jäv. Vad betyder det att få en kopp kokkaffe kokad över öppen eld ibland när man är gammal? Kan fikastunden på äldreboendet ha betydelse för kvalitén på vården?

Idag har jag skissat på en projektplan på det temat. Pratat med föreståndaren för Bäckbackas äldreboende i Röbäck och utifrån hans beskrivningar och synpunkter skickat ut ett förslag till mina medarbetare. När dom har fikat klart ska vi diskutera detta vidare.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *