Om forskarna på slottet…

Bussen letar sig fram över en krokig landsväg i Uppland. Det är glesbygd men ändå väldigt storstadsnära. På ett slott, 25 minuters bussväg från Arlanda, ska forskarna i Mistra Arctic Sustainable Development (MASD) snart träffas för sista gången. En programperiod på fyra år lider mot sitt slut. Och som forskningskoordinator är det min uppgift att koordinera dessa forskare.

Det finns ett uttryck ”herding cats” – som man ibland hör suckas inom akademins väggar. Det är sådana som jag som suckar på det viset. Och det betyder ungefär att det är lika enkelt att koordinera forskare, som att valla katter.

Uttrycket om att ”valla katter” visar sig vara inte helt utan fog idag.  En bil, full av geografer, har visst åkt vilse på slätten och kommer sent. De klagar på google maps. En annan forskare ber om hjälp att ordna en taxi från busstationen i Rimbo.

Men det finns också stunder då MASD-forskarna låter sig koordineras på ett föredömligt sätt. Lydigt grupperar Arlanda-resenärerna sig framför slottet, när jag ber dem om en gruppbild. Slottet skymtar i bakgrunden av bilden. Miljön runtomkring är minst lika vacker – ett kuperat odlingslandskap frostat av novemberkyla.

Till skillnad mot ”Stjärnorna på slottet” finns dock inga sällskapslekar inplanerade för mina vallnings-objekt. För ”forskarna på slottet” är det istället hårt och fokuserat arbete som gäller nu och i två dagar framöver. Kapitlen i den gemensamma forskningsprogramboken ska diskuteras och så måste vi förbereda det öppna mötet på Nordiska muséet i Stockholm på fredag, där resultat av fyra års forskning ska presenteras.

Själv styr jag upp våra presskontakter och förbereder en pressrelease. Stockholmsmedia är självklara att bjuda in. Men jag har även kontaktat en liten bubblare: Norrtelje tidning. Slottet vi befinner oss på, Johannesbergs slott, ligger nämligen i Norrtälje kommun. Och chefredaktör för Norrtelje tidning är Daniel Nordström – f.d. Umeåbo och mediaprofil.

Norrtelje tidning får träffa ”forskarna på slottet” redan imorgon, om de vill. En bubblare – men vad himla kul det vore om de dök upp!

Läs mer om MASD: www.mistraarctic.se (på samiska, svenska, finska, ryska och engelska)

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *