Om mat, hälsa och klimat på franska…

Höstlöv glittrar i solen utanför mitt tjänsterum på Norra beteendevetarhuset. Bullret från byggmaskinerna utanför får väggarna att vibrera – snart ska det nya polisutbildningshuset slå upp sina portar. Men jag tänker på mat. På mat, hälsa och klimat.

Förra hösten, i november, tillbringade jag en forskarmånad i Frankrike som Eva de la Gardie stipendiat och fick resa runt i Matlandet nummer 1 och knyta forskarkontakter. Det var en underbar november som jag ser tillbaka på med stor tacksamhet. Tacksam mot min chef Peter Sköld som lät mej åka. Tacksam mot Svenska institutet i Paris, där jag fick bo. Tacksam mot alla vänliga franska forskarkolleger som tog emot mig med öppen famn under mina rundresor.

På fredag är det Umeå universitets tur att bjuda tillbaka. Då står Sliperiet värd för franska ambassadens fransk-svenska forskardag, en 20-årig tradition – som i år för första gången någonsin –  genomförs på en annan ort än Stockholm. Jag säger bara: Bienvenue à Umeå!

”Sustainable development goals and the north” är temat för forskardagen. Inom detta tema ska jag hålla en presentation om ett nytt samarbete kring global uppvärmning och tillgången på mat i norr. Det är ett internationellt projekt med stöd av Nordregio, där Umeå universitet/Arcum samarbetar med kolleger från Frankrike, Kanada, Finland, Norge och Ryssland. Under vistelsen i Frankrike förra året formades den fransk/kanadensiska delen i detta projekt. Det är bland annat det jag ska beskriva på fredag.

För den som är nyfiken, så lär det fortfarande finnas platser kvar på seminariet. Här finns information om hur man anmäler sig: http://www.institutfrancais-suede.com/wp-content/uploads/2017/09/JFSR-2017-prog-final.pdf (PS! Katarina Barruk ska jojka)

Nu måste jag förbereda min presentation. Tur att det är engelska som gäller i vetenskapen. Eller synd – franska är ett vackrare språk! Återkommer imorgon med fler tankar om mat, hälsa och klimat.

À bientôt!