Lucia-ljus i en annan storleksordning

Det börjar vara midvinter på norra halvklotet men för min del känns det mest som sen augusti. Anledningen till det är att jag har förmånen att arbeta vid Advanced Light Source (ALS) vid Lawrence Berkeley National Laboratory i Kalifornien, USA inom ramen för ett forskningsprojekt finansierat av FORMAS och vintern kommer liksom aldrig här nere på amerikanska västkusten. Särskilt vid den här tiden, när det i skrivande stund är något så traditionstyngt som en Lucia-morgon i Sverige, känns en svensk vinter ganska långt borta på gott och ont.

Vad har då ALS med Lucia att göra? Det är just ljuset som är den gemensamma nämnaren, även om det är i en lite annan skala. I stället för de Lucialjus som så tydligt skär genom vintermörkret över hela Sverige idag så skapar man vid ALS olika våglängder av ljus, från röntgen till IR, som är ungefär en miljard gånger starkare än solen. Ungefär som en Luciakrona så kommer ljuset från en ring där klara strålar skiner ut vid vissa källor, så kallade beamlines. Nu har förstås den här ringen en omkrets på 200 meter, kallas synkrotron i stället för krona, och ljuset används för att undersöka hur världen omkring oss sitter ihop snarare än för att lysa upp i mörkret – men ändå finns vissa likheter!

Det är det där speciella ljuset som gjort att jag sökte mig över till ALS. Det finns flera synkrotroner runt om i världen, bland annat det nybyggda Max IV Laboratory i Sverige. Däremot finns bara ett fåtal som har röntgenljus i det energiområde som krävs för att kunna undersöka grundämnet fosfor som är centralt i min forskning. Här ligger ALS i framkant och vi arbetar nu med ytterligare uppgraderingar på mätstationen för att bättre kunna förstå vilka grann-atomer fosfor kan ha och hur det påverkar strategin för återvinning av det här viktiga näringsämnet.

För övrigt kommer namnet fosfor från det grekiska fosfóros som betyder ljusbärare. Här åsyftas egentligen planeten Venus när den syns som ”morgonstjärnan”, men det får mig ändå att tänka på Lucia igen. Jag hoppas ni som läser det här får en fin Lucia-dag med mycket vacker sång och lussebullar. Passa gärna på att dricka en skvätt glögg åt mig också, det hittar man inte här!