Den internationella bi-dagen 20 maj 2019 / The world bee day

Humla. Källa: mostphotos

Vi har fått en ny dag att fira: den internationella bi-dagen –  tack vare ett beslut via Förenta Nationerna under år 2017. Syftet med detta är att lyfta fram vilken betydelse våra flitiga bin har för våra ekosystem och vårt samhälle. De senaste larmrapporterna om insekternas allmänna nedgång (mellan 40 till 75 %, vilket omfattar inte bara bin utan även flera andra insektskategorier) på jorden har väl knappast undgått någon. Denna negativa trend började faktiskt redan för flera decennier sedan, men det är tyvärr först nu som det har börjat uppmärksammas på allvar. Även om det är fantastiskt att så många nu engagerar sig för detta, så är det viktigt att inte ryckas med i oseriösa generaliseringar, då kan naiva räddningsaktioner orsaka mera skada än hjälp.

Den nuvarande situationen med insekterna är ett utmärkt exempel på hur flera av våra mindre kloka ambitioner under vår moderna tid har skapat denna situation. Vidare så belyser det också hur viktigt det är med både kunskap och grundforskning. Tyvärr är det så att grundforskningen och undervisningen kring  insekter och andra leddjur har oftast kommit i skymyndan jämfört med andra tillämpade områden.

Som tur är så har vi vår ”UmU anda” på universitetscampuset – och därför så har nu en grupp forskare och pedagoger vid Umeå Universitet och Sveriges lantbruksuniversitet startat ett nytt nätverk  för att samla all kompetens kring detta i Umeå region.  Tillsammans med  Akademiska Hus, Umeå kommun, Länsttyrelsen Västerbotten och ett flertal andra organisationer och aktörer inom olika områden (från naturskyddsföreningar, insektsföreningar till konstnärer) kommer vi att planera olika aktioner för att vända den negativa utvecklingstrenden för många insekter. Vi kommer även att  diskutera olika forskningsprojekt samt ordna  föredrag och kurser kring dessa teman.

Vårens aktiviteter inleder vi med att bjuda in den kända TV journalisten och honungsexperten Alexandra de Paoli som ska hålla ett föredrag för allmänheten kring honungsprodukter och örter.

Under sommaren 2019 och framåt kommer vi att starta olika aktioner, såsom:

• Medborgarforskningsaktioner för allmänheten: Upprätta platser för allmänheten för att kunna följa lokala insekter och växter mera systematiskt. I samband med detta kommer vi även att ordna  växt- och insekts-safari turer i Umeå region och där möjligt i andra delar av Norrland.
  • Uppställning av konstnärligt designade insektshotell baserat på adekvat ekologisk kunskap på ett urval platser på Universitetscampuset och i Umeå region.
  • Uppställning av bikupor på Universitetscampuset för både forsknings- och utbildningssyften. Detta projekt utförs i samarbete med lokala biodlingsföreningar och Studieförbundet Vuxenskolan som är ansvarig för bioldingskurser i Umeå region.
  • Nytt uppslagsverk kring relevanta växter för pollinatörer i Sverige för att underlätta det för oss alla att dels identifiera växter och pollinatörer ute i naturen, dels börja kunna anpassa vår omgivning (trädgård etc.)  till lokala insekter.

Konkret information om dessa aktioner kommer att annonseras när de kommer att äga rum. För mera information, kontakta natuschka.lee@umu.se

Förslag på relevanta weblänkar: