10 år Företagsforskarskolan

När jag skriver detta inlägg sitter jag och lyssnar på föreläsningar och presentationer på Företagsforskarskolans jubileumssymposium. För dem som har missat det, Företagsforskarskolan är ett av universitetets sätt att utbilda doktorander i samverkan med företag och andra aktörer i samhället, där de ingående parterna också delar på kostnaderna för doktoranden. Under de 10 år som Företagsforskarskolan har funnits, har mer än 70 doktorander antagits och genomfört sin forskarutbildning vid universitetet. Företagsforskarskolan har gett dessa doktorander möjligheten att knyta nätverk över fakultets- och institutionsgränser men också till olika samhällsaktörer.

Långt ifrån alla doktorander har efter genomförd doktorandutbildning tagit anställning inom partnerföretagen. Några gör en akademisk karriär, andra har tagit anställning i andra företag och i offentlig sektor. Doktorander och externa aktörer uppskattar gränsöverskridandet och det ömsesidiga lärande inom Företagsforskarskolan som det vittnas om i de presentationer som ges av förre detta doktorander och externa partner. Postersessionen som avslutade förmiddagspasset, visar också den variationsrikedom som finns bland de pågående projekten. En hel del av projekten har frågeställningar som kan beskrivas som ”grundforskning” och det är tydligt att doktorander som varit del av Företagsforskarskolan är konkurrenskraftiga i såväl akademi som näringsliv.

Det var också intressant att tala med några av handledarna som varit på plats under dagen. Kanske inte överraskande var de positiva till den samarbetsmodell som tillämpas inom forskarskolan. De påpekade dock också att det krävs en annan ansats som är mer långsiktig när det gäller kontakterna med de externa parterna. Samverkan med externa aktörer kräver helt enkelt en pågående kommunikation med företag och andra samhällsaktörer samt en beredskap att formulera relevanta forskningsfrågor tillsammans.

Låter detta intressant? I så fall kommer det att finnas nya möjligheter för att ansöka om doktorandutrymmen inom Företagsforskarskolan senare under våren 2019. Håll ögonen öppna!