Bästa medarbetare – välkomna tillbaka till ett nytt läsår!

Jag hoppas att ni alla har haft en skön sommar även om vädret i Sverige kanske inte alltid varit på topp, och de där medelhavsvarma sommardagarna som brukar kunna infinna sig i juli eller början av augusti inte riktigt nådde ända upp till Norden i år. Själv har jag njutit av några veckors ledighet tillsammans med släkt och vänner. Jag är nu tillbaka på campus och precis som i början av sommaren är det en speciell känsla av lugn och tomhet, så här veckorna innan alla studenter dyker upp och universitetet börjar sjuda av liv igen. Jag vet att forskningsintensiteten brukar vara hög på våra institutioner även under sommaren så nog pågår det aktivitet allt, men det syns inte lika bra på utsidan.

Aktivitet, och en ganska så turbulent sådan har det också varit utanför universitetsvärlden. Jag tänker då på alla turer som varit kring Transportstyrelsen och de politiska konsekvenser som den affären fått. Turbulent inom politiken är det också internationellt, i synnerhet när det gäller det amerikanska etablissemanget. Jag har inte gjort någon vetenskaplig analys men det måste ha skrivits hundratals spaltmeter om allt som sägs av Donald Trump och vad som händer i hans administration. Ifrågasättande av vetenskapliga rön är vardag för oss forskare, men då ska det ifrågasättas utifrån rätt perspektiv. Att fullständigt förkasta aktuell forskning och förbjuda ordet ”klimatförändring” och istället kalla det för ”extremt väder” tyder på okunskap och en ovilja mot att arbeta för globala mål till förmån för amerikanska särintressen. Det är i sådana röriga lägen som det är skönt att veta att vi som lärosäte kan stå för något stabilt och långsiktigt, och våra viktigaste uppgifter är att via utbildning och forskning främja kunskapsutveckling, vetenskaplighet och transparens.

Som jag summerade i mitt blogginlägg innan sommaren så har det gångna läsåret varit mycket händelserikt och bra. Mina förhoppningar är att även det läsår vi har framför oss kommer att bli lika bra, eller varför inte ännu bättre. Om vi ser till utbildningssidan så ser det lovande ut. Universitetets antagningssiffror för höstterminen är bland de starkaste i landet, och där flera lärosäten backar med avseende på antalet studenter så går vi mot strömmen och antar fler än tidigare läsår. Vi får nu hoppas att de studenter som antagits också dyker upp i samband med terminsstarten om några veckor.

Vad kan vi då förvänta oss av det nya läsåret förutom att vi förhoppningsvis får tillräckligt med studenter till våra utbildningar? En intressant utredning som vi har all anledning att följa är den resurstilldelningsutredning som regeringen tillsatte under våren och som leds av en av mina tidigare rektorskollegor, Pam Fredman, fram till i somras rektor på Göteborgs universitet. Pam kommer inom ramen för utredningen att hålla dialoger med lärosätena och jag ser fram mot dessa dialogmöten som kommer att vara viktiga arenor för inspel från oss i verksamheten. Det har tidigare gjorts ett par utredningar om resurstilldelningssystemet som inte resulterat i några större konkreta förändringar, men vi får hoppas att den här leder till en reformering till det bättre, där jag framförallt efterlyser en större flexibilitet kring hur vi kan utnyttja de statliga anslagen vi får för utbildning och forskning.

Det känns bra att vara tillbaka efter ledigheten och nu ser jag fram emot att få lära känna och arbeta tillsammans med universitetets nya fakultetsledningar som tillträdde vid halvårsskiftet. Den här hösten blir spännande.

Återigen, varmt välkomna tillbaka efter sommarledigheten!