Dagar i samverkans tecken

Igår träffades universitetsledningen och Umeås kommunledningen ute på Umevatoriet. Idag har vi besökt Örnsköldsvik och träffat dess kommunledning. Universitetets närhet och mycket goda relationer med regionens kommuner är en fantastisk tillgång och konkurrensfördel  och det omfattande och goda samarbetet är verkligen samverkan när den är som bäst.

För mig var det första gången jag träffade Öviks ledning och den entusiasm och inspiration som det gav upphov till kommer under lång tid att ge mig arbetsglädje. Övik har under flera år jobbat med ett helhetstänk i samarbetet med oss. Ett helhetstänk som faktiskt slår en hel del av våra egna miljöer. Här samarbetar internationella och lokala företag med kommunens förvaltningar och företag och med universitet och högskolor. Samarbetet med oss rör sig om såväl ordentliga forskningssatsningar som forskarutbildning och utbildning på grund- och avancerad nivå.

Det kanske roligaste är att kommunen insett vikten av att kunna erbjuda egna styrkeområden i samarbetet med oss. Det gör relationerna mycket långsiktiga och hållbara. På utbildningsområdet handlar det inte om önskemål om en kurs eller utbildning som råkar vara populära just nu, utan om utbildningar som tar sitt ursprung i kommunens och dess företags styrkor och behov. Här har vi grunden till något mycket gott och ett föredömligt exempel på hur vi bör arbeta i framtiden. Tack Örnsköldsvik för ett givande besök!

Samverkan kan röra sig om allt från en liten gästföreläsning till stora långvariga miljonprojekt. När jag ikväll besökte ICA för att inhandla lite mjölk och fil, hörde jag bredvid mjölkdisken en person, som jag förstod är lärare på Umeå universitet. Han stod och pratade med en företagare och undrade om de inte kunde inleda ett samarbete bestående av gästföreläsningar och kanske kommande examensarbeten. Sådant gör en glad! Samverkansinslag i utbildningen kanske blir som allra bäst när de börjar bredvid en mjölkdisk på ICA!

Veckans diagram får bli en beskrivning av hur våra fakulteter år 2010 var engagerade på våra största utbildningsorter utanför Umeå (enhet HSTK):

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *