En vicerektorsblogg i förändringens tid

En blogg – kan det vara något? Har universitetsledningen inget vettigare för sig?

Frågorna kan vara på sin plats men jag är faktiskt övertygad om att det här är rätt använd tid. Vårt universitet står inför många stora förändringar och ska dessa kunna genomföras på ett bra och smidigt sätt, så är jag övertygad om att vi alla – medarbetare såväl som studenter – måste ha en så bra förståelse som möjligt för varför dessa förändringar bör göras och vad de innebär. Vi måste därför hitta så många sätt som möjligt för att föra en dialog kring vår verksamhet. En blogg av detta slag hoppas jag ska kunna bli en av många vägar till diskussion och debatt. Min förhoppning är därför att det ska bli gott om kommentarer och diskussioner kring det som skrivs.

Vi har som sagt stora saker att arbeta med. Universitetets organisation och arbetssätt (arbetsordningen), vår tjänstestruktur (anställningsordningen), våra framtida integrerade miljöer (utbildning, forskning och samverkan) och vår syn på Umeå universitet som en helhet är de kanske allra största utmaningarna. Utmaningar som kan ta Umeå universitet till helt nya nivåer och dessa påverkar naturligtvis i allra högsta grad våra utbildningar. Vi har också frågor som vårt totala utbildningsutbud, vad vi vill med våra nät- och distansutbildningar, våra campusorter, internationalisering och en mängd andra både stora och små ämnen som förhoppningsvis intresserar och engagerar både personal och studenter.

Jag kommer säkerligen att återvända till allt detta så småningom, men mycket av det som kommer upp i den här bloggen kommer också att handla om vardagliga företeelser och tankar kring vårt universitets utbildning. Också dessa skrivs med hopp om många kommentarer och diskussioner.

/Anders

1 svara
  1. Jakob Mjöbring says:

    Riktigt bra initiativ, Anders. Vi lever idag i en värld där transparens och dialog är en självklar del av samhället, och då ska ju knappast vårt fina universitet vara sämre. Vi jobbar som bekant aktivt med detta mot både presumtiva och befintliga studenter via våra sk sociala medier, och att du nu också öppnar för en dialog rakt in i hjärtat av universitetet är en gest som inte ska underskattas. Vi får bara hoppas att alla vi som arbetar och studerar här verkligen vågar kommentera och tycka till, på allvar. Och inte bara smeka medhårs. Det är vår skyldighet att delta i debatten. Nu kör vi!

    Svara

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *