God jul och gott nytt år!

Hjälp, vi är redan inne i julveckan, hösten har gått i en rasande fart och det har hänt mycket under de snart sex månader som jag har haft förmånen att vara rektor för Umeå universitet. Ni undrar kanske hur det känns att komma som ny till en så stor organisation som universitetet är? Det gjorde jag också innan jag tillträdde posten som rektor. Att ta över ansvaret för en organisation med runt 4 300 anställda och över 30 000 studenter sätter onekligen lite press på en, och det var med stor respekt som jag infann mig på kontoret den 1 juli i år. Jag är övertygad om att det är en känsla jag delar med många av er som kommer till universitetet för första gången, oavsett om det är som ny student eller som nyanställd medarbetare på någon av universitetets institutioner, centrum eller enheter. Nu, så här ett halvår senare, när jag ser tillbaka på den tid jag har varit här inser jag vilken otroligt bra och dynamisk arbetsplats Umeå universitet är.

Vad är det då som gör universitetet så bra? I mina ögon är det universitetets största och viktigaste tillgång – det vill säga ni, alla studenter och medarbetare som verkar på något av våra fyra campusområden. Utan er skulle universitetet inte vara den fantastiska plats som det är. Jag har haft förmånen att under året träffa en del av er i olika sammanhang och det har varit många stimulerande möten där vi pratat om universitetets kärnområden, utbildning, forskning och samverkan. Jag ser därför fram emot mer av den varan när vi återtar arbetet efter några dagars välbehövlig vila efter helgerna.

Ni undrar kanske också hur det går för universitetet? På den frågan kan jag bara säga att det går bra. Under året är det många av våra forskare som fått fina bidrag från olika finansiärer och vi kan också glädja oss åt att flera av våra medarbetare och studenter fått fina priser och utmärkelser. Jag tycker det är något som vi alla ska glädjas över, oavsett om vi själva kanske inte fick den utdelning vi hoppats på under året. Det kommer ju ett nytt år, och med det nya möjligheter.

2017 står för dörren och vad kan vi då vänta oss av det kommande året? En sak som är säker är att nästa år delvis kommer att gå i granskningens tecken. Universitetskanslersämbetet kommer under året att genomföra fyra större utvärderingar av våra olika utbildningar. Dels kommer vi att delta i pilotgranskningarna av vårt kvalitetssäkringssystem samt av våra lärarutbildningar. Sedan kommer UKÄ också att påbörja granskningen av utbildning på forskarnivå, och genomföra den tematiska utvärderingen av hur vi arbetar med hållbar utveckling inom våra utbildningar. Det här kommer att kräva mycket jobb och ett stort engagemang av såväl ledning, medarbetare och studenter, men jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att visa granskningspanelerna att vi håller måttet.

2017 kommer också att vara ett år då vi sätter Arktis i fokus. Forskning i frågor som rör Arktis och den norra regionen i ett brett perspektiv, från såväl miljö och klimat till hälsa och samhällsutveckling är något som många delar av universitetet bidrar till. Under det kommande året planerar vi att visa upp den forskningsbredd universitetet har – först ut är Kunskapsnoden som går av stapeln i början av februari. Även om Arktis är så mycket mer än bara miljöfrågor, är det extra roligt att kunna meddela att Umeå universitet tar sitt miljöengagemang på största allvar, då vi nu avyttrat våra finansiella innehav i bolag som handlar med fossila bränslen.

Julhelgen är nu bara några dagar bort och jag vill än en gång passa på att tacka er alla för att ni bidragit till att göra Umeå universitet till det framgångsrika lärosäte det är.

God jul och gott nytt år,

Hans

1 svara
  1. Hugo says:

Tack för en trevlig julhälsning! Jag lämnar min tjänst här på universitetet efter drygt 6 år, det känns lite tråkigt speciellt eftersom jag tror att du kommer att bli en bra rektor. Men livet går vidare och man behöver nya utmaningar. Lycka till och en god jul och gott nytt år!

Svara