Kanada satsar på forskning och utbildning i Arktis

Då var sommaren över och åtminstone för min del börjar arbetet med en hel del resor med arktiska förtecken. Just nu sitter jag på Arlanda och kontemplerar över de senaste dagarnas intryck som samlades under University of the Arctic rektorsmöte vid Trent University, Peterborough Kanada. UArctic är ett samarbetsorgan för universitet med arktiska intressen. Intresset för organisationen sträcker sig idag allt mer bortom den arktiska regionen, och även universitet utanför regionen välkomnas som medlemmar så länge de följer UArctic principen ”for the North, by the North and with the North”. Även aktörer i Oceanien har hört av sig till organisationen, helt enkelt för att de känner att smältande glaciärer i Arktis faktiskt skapar konkret fara för somliga önationers överlevnad. UArctic erbjuder en plattform för forskningssamarbeten i tematiska nätverk och distansutbildningar. Därutöver förfogar man över ett eget utbytesprogram North2North. Umeå universitet är ett av de större lärosätena i detta sammanhang och så har också rektorsmötet hållits i Umeå 2014. Många av deltagarna kände för övrigt också till Umeå universitet på grund av den stora arktiska konferensen (ICASS) som ordnades i staden 2017.

Höjdpunkten för detta års rektorforum var besöket i Ottawa där UArctic-delegation fick ett rätt så exklusivt möte Kanadas Minister för frågor rörande urfolk och nordlig utveckling, Kanadas ambassadör till Arktiska Rådet, tjänstemän med ansvar för Kanadas arktiska forskning, samt representanter för WWFs arktiska program och Students on Ice, en stiftelse som genomför fartygsbaserade studentexpeditioner i Arktis och Antarktis. I synnerhet möjligheten att lyssna på minister Carolyne Bennett visade sig vara en inspirerande förmån. Med uppenbart engagemang och stor kunskap i frågan beklagade hon den som hon tyckte, svaga förankringen av nordliga frågor i den kanadensiska allmänheten och okunskapen om Kanadas nordliga historia. Ett faktum som hon menade inte kunde ursäktas idag när kunskapsfronten i frågan hade skjutits fram dramatiskt under de senaste decennierna. För att kunna ändra på okunnigheten och bristen av förståese krävs det bland annat intellektuella mötesplatser för människor i Nord för att kunna sätta sina egna agendor. Rent konkret betyder detta att Kanada nu avsätter relativt stora resurser för att transformera Yukon College till ett fullvärdigt universitet, för att förstärka North2North-stipendieprogrammet och för att driva en nybyggd forskningsstation för de nordligaste delarna av Arktis i Cambridge Bay.

I relation till denna typ av satsningar framstår den svenska situationen som beklaglig och ansträngningarna som begränsade, även om en ny isbrytare skall utredas under de kommande åren. Här ligger mycket av ansvaret på de enskilda lärosäten och som bekant har Umeå universitet valt att ta en ledande roll i Sverige och i samarbete med våra partneruniversitet i Arctic Five. Inom ramen för detta samarbete genomför universitetet just nu också en vetenskapsturné till de andra medlemmarna för att främja det vetenskapliga samtalet och samarbetet. Jonas Ericson som i vanlig ordning leder denna satsning med stor professionalitet, lyckades även för turnéstoppet i Tromsö att bygga ett attraktivt lunchprogram för tisdag 27 augusti. Redan nu är evenemanget fullbokat med 100 anmälda. Det är dock tillgängligt för alla och de som vill följa programmet live på Umeå universitets hemsida kan helt enkelt surfa in på https://live.umu.se/arctic-five/ på tisdag kl 12-13!