Lärarutbildning

Under de senaste månaderna har jag från Umeå kommuns högstadieskolor sett exempel på lärare i svenska som inte hört talats om Krig och fred och än mindre vet vem dess författare är. Likaså  historielärare som meddelat klassen att andra världskriget pågick mellan 1949 och 1953. Det får en osökt att tänka på lärarutbildningen. Både kompetenshöjande vidareutbildning (ett område där vi också har mycket att göra) och vår ordinarie lärarutbildning.

Imorgon tisdag genomför Högskoleverket inför beslut om examensrättigheter intervjuer om våra ansökningar för förskollärarutbildningen och ämneslärarutbildningarna i moderna språk (tyska, franska och spanska). Deltar gör representanter från de ämnen som är inblandade samt Björn Åstrand från USE. I fredags hade vi ett ”förmöte” och den trygghetskänsla och säkerhet som alla inblandade lyckades sprida kändes väldigt förtroendeingivande. Vi står sannerligen i ett helt annat läge nu i jämförelse med hur det var inför intervjuerna i höstas och jag kan inte nog understryka vilket fantastiskt jobb alla som är inblandade i lärarutbildningarna – Maria Löfgren och Björn Åstrand i täten – gjort den senaste tiden. Det material som skickades till HSV i mars var verkligen imponerande. Trots det och trots att alla som sett vårt material bara haft positiva lovord att säga, så kommer det naturligtvis för många av oss att kännas lite pirrigt ända fram till beslut fattas i mitten av juni.

Lärarutbildningen har genomgått en både turbulent och omskakande tid de senaste åren. När vi nu kan blicka framåt och den nya utbildningen sätter fart, måste vi också tänka igenom hur vår lärarutbildning ska fungera i framtiden. Programråd är något som de flesta verkar vara överens om att vi måste införa. Nu kommer ju inte bara införandet av programråd att försäkra oss om den bästa tänkbara lärarutbildningen, så hur ska den se ut i sina olika delar för att vi ska få en utbildning som sticker ut ordentligt kvalitetsmässigt, som attraherar de bästa studenterna och som gör att de studenter som genomgått utbildningen är så väl rustade för sin framtida yrkesroll som bara möjligt är?

/Anders

Se även webb-TV om lärarutbildningen:

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *