Vårt universitets bredd

Rektor besöker under vårterminen universitetets samtliga institutioner. Med på dessa besök följer ibland prorektor och ibland någon av oss tre vicerektorer. Vid besöken träffar vi först institutionsledningen och sedan institutionens hela personal. Det är verkligen tillfredsställande att se vilken entusiasm, vilka utvecklingsplaner och vilken kompetens det finns över hela vårt universitet.

Förra veckan hade jag förmånen att under en och samma dag få delta i besök vid tre vitt skilda institutioner: Ekonomisk historia, Odontologi och Umeå marina forskningscentrum i Norrbyn. Inte minst under en sådan dag blir det vädigt påtagligt vilken bredd, vilka skilda förutsättningar och vilka olika behov vi har vid vårt universitet.

När en av våra större frågor nu är hur vårt framtida utbildningsutbud ska se ut, så är det viktigt att komma ihåg detta. Jag är övertygad om att vårt universitets bredd är viktigt i konkurrensen om de bästa studenterna och dessutom är det en nödvändighet om vi ska hänga med i utvecklingen av framtidens utbildningar. Framtidens utbildningar som jag tror i mycket större grad än idag, kommer att innehålla inslag från flera fakulteter.
Det enklaste vore kanske att säga att vi endast ska prioritera campusförlagda programutbildningar på hög nivå som leder till väldefinierade och högt eftersökta jobb.

Men det är inte så vi ska ha det. Vi ska skapa ett utbildningsutbud som både bejakar alla våra fakulteter och utnyttjar våra resurser på allra bästa sätt för att ge studenterna den högsta tänkbara kvaliteten. Det är komplexiteten och svårigheterna i detta som är vår utmaning, men det är också det som gör vårt arbete så intressant och på sikt kommer att ge Umeå universitet en framskjuten plats!
/Anders
PS. För övrigt har vi för många kurser med för få studenter 🙂

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *