#321. Kremlvänlig desinformation

[2018-03-13] I vilket Jesper och Erik firar källkritikens dag genom att ställa några frågor i samband med MSB:s uttalande om rysk desinformation i Sverige:

 1. I förhållande till (och i jämförelser med) vad har det ryska fokuset på Sverige ökat sedan 2013–2014? Vilket mått används och hur kan det jämföras med motsvarande innehåll i andra länder?
 2. Om svenskar blivit mer russofober som resultat av rysk propaganda, har inte den ryska propagandan misslyckats (d v s fått motsatt effekt mot hur de flesta länder jobbar med propaganda)?
 3. Är inte det påstådda ryska narrativet att Sverige ”styrs av USA och är hemlig medlem i Nato” också kontraproduktivt från ett ryskt perspektiv (de skulle ju lämpligen vilja få ett neutralt land att vara postivt inställda)?
 4. Med andra ord: riktar sig verkligen den påstådda ryska desinformationen mot Sverige, eller är det egna nationella narrativ för att påvisa hur bra det är i Ryssland jämfört med andra länder?

Ladda ner som mp3
Prenumerera via iTunes
Prenumerera i annat program (RSS).

Lyssna direkt:

Följ oss på Facebook.

AVSNITTETS LÄNKAR
MSB: Ryssland försöker splittra Sverige (SVT). MSB: Trumps Sverigeattack inte desinformation (SvD). Hugo Ewald (Metro): 4chan-användare bakom falsk namninsamling för att ändra Sveriges flagga. Avsnitt 262. Desinformation. Följ Erik och Jesper på Twitter och använd gärna hashtaggen #Mediespanarna för att kommentera avsnittet.

2 Kommentarer
 1. Tom Andersson says:

  Det finns 13 dataposter i Stratcoms databas där Sverige är målgrupp enligt sökverktyget. Det finns totalt 3 866 dataposter. Det innebär att Sverige representerar 3,4 promille av materialet. Det kan jämföras med Sveriges andel av EU:s totala population, närmare 2 %. Andelen ryska insatser mot Sverige är lägre än vår befolkningsandel i EU. Om vi tar andra jämförelsetal, till exempel Sveriges andel av EU:s yta eller BNP ter sig det ryska intresset för desinformation om/till Sverige (3,4 promille av allt desinformationsmaterial) än mer marginellt. Det ter sig logiskt. Sverige är ofarligt i sin alliansfria roll. Varför skulle Ryssland vilja underblåsa misstron genom en större mängd desinformation och bidra till ökad svensk opinion för NATO?

  Svara
 2. LO says:

  Varför spekulerar ni? Varför intervjuar ni inte MSB och frågar vad de menar? Ni sprider konspirationer i stället för själva granska och mäta.

  Svara

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *