Abisko-resan!

Denna resa var inget jag visste om när jag sökte till MHS så det kom som en trevlig surprice i slutet på första året.
Varje höst så åker ett flertal naturinriktade program till Abisko i nordvästra delen av Norrbotten. Ett stenkast från norska gränsen.

Resan fokuserade på ekologi och geologi där vi fick uppleva förändringarna från kustens växtlighet till fjällens unika flora, försurningar, hur myrar blir till, skillnadena hos odlad tallskog och urskog, bakgrunden om hur fjällen skapades och olika mineralers egenskaper. Om ni söker till MHS:

MISSA INTE DENNA RESA!

På vägen upp mot Abisko stannade bussarna till i Piteå och i Jokkmokk för övernattning. Studenterna delades in i olika grupper som fick uppdrag att göra under resans gång. Det var så roligt att dela kunskaper och tankar om naturen med studenter från andra program.

Väl upp i Abisko gjorde vi en kortare vandring från Björkliden till Kratersjön där vi hade i uppdrag att plocka olika sorters mineraler och bestämma vad det är för något. Jag och några till bestämde oss för att vandra Rallarstigen tillbaka till Abisko, klart värt skoskaven från mina nyinköpta skor!

Vi vandrade även ut på Stordalsmyren (jag tror att den hette så i alla fall) på smala träspångar. Mitt ute på myren fick vi bland annat se borrprover från myren. Den upplevelsen kom väl till pass senare under kursen när jag satt i skolbänken och lyssnade på myrarnas uppbyggnad.

Det hände så otroligt mycket under denna resa att jag skulle kunna skriva ett kilometerlångt inlägg. Men som man brukar säga, en bild säger mer än tusen ord.

Varsågoda att längta till MHS! 😀

Ett av våra första stopp var alldeles intill havet. Här tittade vi på hur floran förändrades med avståndet från havslinjen. Jag hade inte tänkt tidigare på hur tydligt det är!

Den obligatoriska bilden med Lapporten.

Jag älskar mat och fotar den aldeles för ofta, men denna måste jag bara dela med mig av. Frukost på Pite Havsbad – To die for!

Det kristallklara vattnet i Torneträsk.

Fikapaus med vacker utsikt.

Här fick vi se ett tydligt exempel på de olika horisonterna i jordmånen som heter podsol. Podsol är Sveriges vanligaste jordmån och täcker ca 70% av landet.

Vandring ut på Stordalsmyren.

Stordalsmyren.

Detta smaragdgröna vatten måste upplevas på riktigt!

Rallarkyrkogården. Rallare kallades de karlar som byggde järnväg förr i tiden. Riskerna var stora med det tunga arbetet och många gick hädan.

Kristallblått vatten som jag fyllde min vattenflaska med. En lyxupplevelse!

Utsikt över Torneträsk och Lapporten.

Vi hade turen att kraftbolaget släppte vatten från dammen när vi var här. Forsen heter Harsprånget.

Vackert vattenfall intill Harspånget.

Här undersökte vi ett kalhygge och dess påverkan.

Snattren som jag säger. Guldet i skogen. Drottningen av alla bär. Hjortron! <3

Vandring längs Storforsen.

Till min stora lycka var turistanläggningen i Abisko nästan helt ekologisk! Frukostbuffén var också ekologisk. 😀

Lunch i det fria. Sista stoppet innan bussarna gasade raka vägen hem till Umeå. Här hade vi varit i Muddus nationalpark och förundrats över den otroligt vackra orörda skogen.

Min fina grupp som jag umgicks med under resan!

Jag avslutar med min favoritbild från Abisko. De vackra färgerna och det glasklara vattnet gav mig en tår i ögat, detta är varför jag brinner så mycket för vår miljö! Tänk om alla människor skulle kunna leva i denna miljö. Oförstörd och precis som naturens element har skapat den.