Tredje årets valbara kurser – Livsmedelssäkerhet

Under tredje året får du välja vilka kurser du vill läsa. Jag valde Livsmedelssäkerhet, Miljöfarlig Verksamhet, Praktik samt Lantbruk och djurskydd.

Under Livsmedelskursen så ingår den omtalade mjukglassmaskinen och ätandet av mjukglass!



Momentet ingår i en labvecka med olika bakteriodlingar och analyser. Glassmaskinen ska plockas isär, rengöras och monteras. Många delar var det! Klassen delades in i olika grupper som analyserade olika saker. En grupp hade som uppgift att ta prover från glassen efter maskinen rengjorts och göra en bakteriodling. Vår rengöring var tipptopp (ingen bakterietillväxt i odlingarna) och vi fick mumsa mjukglass som avslut på labveckan. =D


Min grupp fick uppgiften att ta prover från förpackad grönsallad, och vi fick minst sagt en tillväxt! Å andra sidan så kan inte färska grönsaker var sterila så att det förekommer bakterier är helt normalt. Däremot så hade vi ingen tillväxt av skadliga bakterier. Vi skulle titta specifikt efter Enterobacteriaceae. Enterobacteriaceae är en stor familj av tarmbakterier som bland annat finns i tarmkanalen hos djur och människa men kan även finnas i jord och förorenat vatten. Förekomst av Enterobacteriaceae i livsmedel kan tyda på dålig råvara, ohygieniska hanterings- förhållanden, olämpliga förvaringsförhållanden eller möjligen fekal förorening.


Här har vi sammanställt resultaten efter vår innehållsanalys av två olika falukorvar. Det är viktigt att näringsdeklarationen på livsmedel är korrekt. Dessa analyser var i teorin inte svåra att göra, men däremot så visade det sig att resultaten kan skilja sig rätt mycket åt, trots samma korv och samma analysutrustning. Det gäller att vara mikrometernoga när en genomför analysmoment!


Under kursen fick vi besöka ett antal olika producenter, favoritbesöket för alla var nog hos Fazerbageriet där vi fick smakprover med oss hem. (Yummy!)


Glassen alltså… Klart värt att läsa kursen bara för att få äta glass på studietid. xD

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *