Tredje årets valbara kurser – Miljöfarlig verksamhet

Denna kurs var rätt teknisk och hade svår litteratur på engelska. Men jag tyckte att det var superspännande att få lära mig funktionen hos de olika reningsteknikerna. Mycket kunskaper från kemikurserna kom till användning här.


Vi besökte en hel del verksamheter och tittade på deras reningslösningar, väldigt pedagogiskt upplagd kurs där det var lätt att lägga ihop ett plus ett.


Här besöker vi Dåva – Umeå kommuns förbränningsanläggning för avfall. Kranföraren blandar runt avfallet med klon och lyfter sedan ner det i förbränningskammaren.


Detta är en översikt över en sopförbränningsanläggning från kurslitteraturen. Reningen sker oftast i många olika steg eftersom att reningsteknikerna renar röken mer och mindre effektivt från olika skadliga ämnen. Anläggningen i Dåva nyttjar värmen från förbränningen till fjärrvärme i Umeå med omnejd.

Besök på en bergstäkt i Umeå. Det finns många olika saker att tänka på när en driver en bergtäkt. Det får inte störa närliggande bostäder, det måste göras en arkeologisk utgrävning innan täkten får anläggas, man måste ha koll på läckage till vattendrag och mark m.m.

Här besökte vi SCA i Obbola, det var MYCKET större än jag trott. Reningen består av flera olika steg innan de släpper ut processvattnet i fjärden. Den enorma gröna maskinen vi tittar på är självaste pappersmaskinen som matar ut papper lååångt där bak i slutet.


Rundvandring där all återvinning hamnar. Ni vet, glas, metall, tidningar osv. Sjuka mängder som passerade här så jag förstår verkligen att det är viktigt att sopsortera och återvinna. Tänk hur mycket plast det blir i hela Sverige, eller i hela världen!


Ett mindre härligt besök var på reningsverken. Vi besökte VAKIN’s reningsverk gemensamt och sedan gjorde vi grupparbeten där vi besökte de mindre reningsverken kring Umeå. Bilden är från Sävar reningsverk där jag gjorde mitt grupparbete. Vi fick minst sagt förståelse för det här att man bara ska spola ner:

* Kiss
* Bajs
* Toapapper

…i toaletten. Tänk att vi dricker detta vatten sen. Fantastiskt att vi kan rena vattnet om och om igen. =D


Jag tänkte avsluta med denna vackra vy. Vindkraftverken räknas till miljöfarlig verksamhet och anses av de flesta vara jäkligt fula saker. Jag tycker de är vackra, speciellt under dessa omständigheter. Jag har tusen gånger hellre vindkraftverk i horisonten är svart tjock rök från kolkraftverk.

Läs Miljöfarlig Verksamhet när du kommit till tredje året, det är en väldigt omfattande kurs som är bra att ha oavsett vad du kommer arbeta med efter dina avslutade studier!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *