Mina kursval under tredje året – GIS 1

En del kanske undrar vad GIS 1 är för kurs. GIS 1 är en förkortning av Geographic Information System. Det är en kurs som går igenom ett geografiskt informations system vid namn ArcGIS. Det är ett program som används för att lagra, manipulera, hantera och presentera spatial eller geografisk data. I mer enkla termer så innebär det bland annat att programmet används för att hantera och skapa olika kartor likt den på bilden här till vänster. Den är skapad av mig och visar ett lämplig picknick-plats jag pekat ut med hjälp av programmet.

Kursen är på engelska, går helt och hållet på distans och innefattar fem olika uppgifter eller ”laborationer” som det också kallas. Under dessa laborationer får studenter följa instruktioner för att fullgöra en uppgift och sedan presentera den i ett dokument. I samma dokument ska även studenter besvara litterära frågor som berör geografiska information system.

En av de första kartorna jag gjorde. Fick inte så höga poäng på den men kul med fler exempel på olika typer av kartor som kursen innefattar.

Innan jag valde denna kursen hade jag svårt att förstå poängen med den. Vad ska en miljö- och hälsoskyddsstudent ha för nytta av att kunna göra kartor? Jo, kursen ger dels kunskaper i hur en ska tolka och förstå spatiala och geografiska begrepp men även göra egna kartor. Dessa kunskaper kan vara bra att ha om du exempelvis arbetar som miljökonsult och planerar en omfattande sanering av ett förorenat område. Att kunna skapa en karta som dels visar vart det skall saneras, men som även visar t ex jordarter, närliggande städer etc som kan påverkas eller beröras av saneringen kan vara väldigt värdefullt. Framförallt om du ska presentera ditt planerade saneringsprojekt till andra aktörer.

Jag som är lite av en IT-nörd tyckte att denna kursen var väldigt rolig, däremot kan den vara lite klurigare för den som kanske inte är intresserad av datorer och datorprogram i allmänhet. Om du har planer på att arbeta med marksanering eller som handläggare kan jag varmt rekommendera denna kursen! När jag praktiserade på Karlskrona kommun så använde de bland annat GIS där så det kändes kul att det kom till nytta. 🙂

Förresten, idag är ju sista ansökningsdag till universitet och högskolor. Hoppas ni väljer MHS högst upp i listan! 😀