Glad grammatikdag!

Hurra, hurra, hurra! Idag är ingen vanlig dag, för idag är Grammatikdagen!

Tyvärr verkar det här ämnet ha fått ett ganska oförtjänt dåligt rykte. Grammatik känns liksom som världens tråkigaste ämne. För att inte tala om människor som tycker grammatik är intressant! Ojojoj. Grått, dammigt, tråkigt.

Lite konstigt är det allt eftersom egentligen hela vårt samhälle och vår kultur vilar på en stabil grund av grammatik (om man spetsar till det lite). Ingenting skulle liksom fungera utan ständig kommunikation. Och all kommunikation är beroende av grammatik. Utan grammatiken skulle vi helt enkelt inte kunna sätta ihop ord till något större, till något med innehåll. Vi skulle inte kunna tänka några större tankar än, i princip, ett-ordsmeningar. Och med den typen av tankar hade vi nog knappast kommit på sådana saker som att vi tänker alltså finns vi, eller att jorden snurrar kring solen. Och vi skulle allt få klara oss utan både internet och iPhone. Tänk dessutom hur tråkigt det skulle ha varit att läsa Lagerkvist (som för övrigt är världens bästa författare) eller Shakespeare eller Stieg Larsson.

Så idag ska vi tänka extra mycket på ordklasser och satsdelar. Eller så kan vi fundera på hur fantastiskt mänskligt språk egentligen är. Och hur kan det egentligen fungera? För hur fascinerande är det ändå inte att ett barn kan lära sig ett helt språk, med alla undantag och konstiga böjningar, på ungefär 5-6 år?

Eller så kan vi utmana varandra på ett grammatikkviss. Jag har gjort det och får med ansiktet färgat av skammens röda färg erkänna mitt resultat: 6 av 8. Ta gärna chansen att slå mig, men skona mig gärna från elaka kommentarer. Jag ska ägna dagen åt att friska upp mina kunskaper.

Tycker du till sist egentligen inte att grammatik är så där jättekul? Förtvivla icke! Självklart har också den här dagen ett bakverk till sin ära. Och en anledning att äta ett gott bakverk är väl aldrig fel? Här har du receptet på den smaskiga grammatikbakelsen.

Glad grammatikdag!

3 Kommentarer
 1. Anette Olofsson says:

  Hej jag har en fråga – hur är nu det där med ordet hårdrar – visst heter det inte hårddrar – eller hur är det nu med det? Undrar Anette

  Svara
  • Magdalena Munther says:

   Du har alldeles rätt Anette! Språkrådet håller också med dig, och förklarar dessutom varför: Heter det hårdra eller hårddra?

   Överhuvudtaget kan man säga att det nog gick lite väl fort med tangenttryckningarna idag… Idag får jag ta på mig hundhuvudet och vara ett levande exempel på hur man inte ska skriva en text:
   1. Skriv inte i brådska
   2. Glöm inte att låta någon annan läsa din text innan du publicerar eller skickar ut den.

   Svara
 2. Magdalena Munther says:

  … Naturligtvis menar jag inte heller att någon ska ta chansen att slå mig. Däremot får man gärna ta chansen att slå mitt resultat på grammatikkvisset.

  Det är alltså inte bara korrekturfel man riskerar när man hastar med en text. Hela innebörden kan bli fel.

  Jag skulle kunna tänka mig att det här är vad som kallas ”en dålig dag på jobbet”.

  Svara

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *