Vad gör jag nuförtiden?

Tyvärr har det vart tyst här ett tag. Inte en enda rekommendation eller nyttigt tips. För det tar jag tagelskjortan på och lovar bot och bättring! Men tystnaden beror varken på att jag saknar inspiration eller intresse. Det beror på att jag under de senaste veckorna fått så mycket annat jobb att prioritera. Och det, det är roligt! Och bra. Det verkar börja bli känt att jag finns och vad jag kan hjälpa till med, och förfrågningarna droppar in.

Så vad är det egentligen för spännande vi har på gång inom projektet just nu?

Ja, en stor del av min tid lägger jag i intranätprojektet. Den svenska strukturen börjar så smått växa fram, och jag har bland annat sett över begrepp och rubriker i strukturen: Är de tydliga och vägledande? Kan begreppen tolkas olika? Vilka ord kan man tänkas söka på?

Nästa steg för mig i detta projekt är bland annat att börja fundera på riktlinjer för texterna på det nya intranätet och vad en utbildning i skrivande för intranätet skulle kunna innehålla. Självklart är mottagaranpassning det viktigaste för alla texter på intranätet, men det kommer också att bli ett stort fokus på sökoptimering. En mottagaranpassad och tydlig struktur är naturligtvis viktigt för ett bra intranät, men det gäller också att förbättra för alla typer av navigering. Jag personligen har till exempel svårt att navigera i strukturer och söker mig gärna fram till rätt sidor, och jag tror inte jag är ensam om det. Jag har tyvärr mer än en gång frustrerat kunnat konstatera att det är en strategi som inte alls fungerar i dagens anställdawebb. Man kan visserligen få upp väldigt intressanta sökresultat, men det är sällan det handlar om det jag ville läsa om. Men det ordnar vi genom att skriva genomtänkta och sökoptimerade texter (bland annat)!

Jag har också fått frågan om jag har möjlighet att se över texter i lokalbokningsystemet i samband med den uppgradering som är på gång. Självklart har jag tid för det! Det här är ju ofta en typ av ”text” som glöms bort eftersom det inte känns som en text. Det är ju bara ett eller två ord på en knapp eller i en rull-list? Det finns väl inte så mycket att tänka på där?

Men det gör det. Där är det faktiskt till och med extremt viktigt att tänka, tänka om och tänka igen. Det enda ordet (eller den korta, korta frasen) ska helt på egen hand leda användaren rätt. Förklara ett helt sammanhang eller orsakskedja i ett enda ord. Och det tar tid och mycket tankekraft. För det är sant som det är sagt – ju kortare text, ju mer förarbete.

Och för att inte riskera att det bara är jag som tycker en massa saker om det hela, kommer jag att göra användningstester. Jag har nu gjort två av totalt sju användningstest, och det är alltid lika intressant att höra hur otroligt olika vi alla kan tolka ett och samma begrepp, en och samma text. Precis när jag tror att något är självklart, uppenbart och näst intill idiotsäkert kommer helt plötsligt någon och tänker helt tvärtom och får en att se på saken ur en helt ny vinkel. Aha-upplevelsen, suget i magen och leendet. Men fler användningstester väntar och det blir spännande att se vad resultatet blir. Det resultatet får kommer också ni att få ta del av någon gång under hösten.

Så har vi också alla texter som börjar ramla in för översyn. Jag har till exempel fått kika på några jobbannonser, en lönepolicy, e-postutskick, sponsringspolicy, bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial, texter till Portalen, regler för redovisning av bisysslor. Bland mycket, mycket annat.

Utöver det är jag själv väldigt sugen på att ta tag i alla de blanketter vi har, och att arbeta fram bra exempel på begripliga och användbara styrdokument. Det är också ett arbete som kommer att ske, men för det krävs inblandning från många håll, och tid. Och det där med att få tid över från flera olika håll, samtidigt, det kräver planering.

Men först av allt ska vi nu snart fira helg! Jag ska fira en nybliven femåring som lyckats tämja de gåtfulla bokstäverna och nu skriver dikter och sagor och sångtexter på det papper som råkar finnas till hands. Kökstapeten eller toapapper kvittar lika. Den stolta fastern (jag) kommer – kanske inte helt oväntat – att uppmuntra den språkliga glädjen med språkspel, magnetbokstäver och en pysselbok med bokstäver och bokstavslekar. Det ska böjas i tid!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *