En bit av vardagen

Hej!

Tänkte inleda med ett tips för er som funderar på att åka till Nya Zeeland för ett utbyte: packa kläder för alla väder! Även om det går mot sommar i denna del av världen, så är vädret extremt varierat. Det kan vara riktigt kallt på morgnar och kvällar. Bara under en dag fick vi även vara med om strålande sol, regn, åska och hagel. Eftersom solen är väldigt stark så är det även hatt eller keps som gäller om man är ute längre stunder. Så packa både regnjacka och solskydd!

Waiheke island – en ö som ligger strax utanför Auckland.

Idag tänkte vi beskriva ett typiskt lektionsupplägg på Gladstone. Klassen samlas i helklass på en matta framför tavlan. Där inleder läraren en genomgång eller aktivitet. För att involvera eleverna i helklassundervisningen görs pauser där eleverna t.ex. får diskutera frågor i par och sedan dela med sig till resten av gruppen. Många gånger används mini-whiteboards som eleverna kan rita och anteckna på.

Efter genomgången får eleverna individuella uppgifter att arbeta med. De har även en lista med Must do’s och Can do’s med veckans samlade uppgifter. Eleverna uppmuntras till att hjälpa varandra när de stöter på svårigheter under arbetet, vilket de är otroligt duktiga på. Under tiden som de arbetar självständigt plockar läraren ut en grupp elever som antingen behöver extra stöd eller får arbeta med en annan aktivitet. Det kan t.ex. handla om att eleverna får fördjupa sig i läsförståelse, utveckla sina texter eller hitta olika strategier för att läsa problem i matematik. Ibland är det samma grupp som arbetar med läraren hela lektionen, andra gånger byts gruppen ut efter en viss tid.

Lektionen avslutas med att klassen samlas igen på mattan för att sammanfatta lektionen. Vad gjorde dem framgångsrika? Vad har de lärt sig?

En liten inblick i ett av våra klassrum.

Det är en liten bit av vår vardag här i Auckland. Hoppas ni tyckte det var intressant!

Maja och Hanna.