La première semaine

Så har den först veckan passerat, augusti har snart blivit september, och jag har förstått att jag är i Québec mycket mer än jag är i Kanada. Det är den blå/vita flaggan – den ser ut som den finländska men med en vit lilja i varje ruta – man ser överallt och inte den röd/vita.

Franska är det första språket man talar, och om jag pratar med någon som märker att jag inte har det som första språk händer det ofta att jag får svar på engelska, om jag envist fortsätter på franska brukar det återgå till det.

Jag har hamnat på Kanadas största skola sett till antal elever (bara Toronto har fler), tillsammans med HEC (Haut Économie Commercial) och Polytechnique är det Nordamerikas näst största campus (bara Boston är större) och efter Sarbonne i Paris är det världen näst största franskspråkiga universitet.  Vi är 44216 elever. Det tog två timmar att köa för att få sitt studentkort och den kön var konstant under tre dagar.

Det finns åtta bibliotek på campus och igår var jag på rundvisning på la Bibliothèque science humaines. Det är ett bibliotek på sju våningar med över en miljon dokument – utöver dem digitala. Galet!

Det visade sig när jag kom hit att alla de fem kurserna jag önskat att få läsa ges först på vårterminen, och eftersom jag är här en termin blev det till att ändra. Min syo, ma conseillière pédagogique, hjälpte mig. Om jag inte bestämmer mig för något annat (man kan ändra sig fram till 18 sept) så kommer jag inleda veckan med att på måndagar läsa Peinture moderne aux États-Unis (jag hopps på mycket Edward Hopper) och Art modernes et postmodernes, på tisdagar läsa Art, culture et identité au Québec och La cathédrale gothique (tänk vilket vokabulär jag kommer lära mig, strävbågar etc…) och på onsdagar avsluta veckan med lite Renaissance: une définition. Torsdagar och fredagar kommer säkert gå åt till att bara vara ikapp nästa vecka men ändå, det känns shyst att ha ett sånt flexibelt veckoslut. Det ger möjlighet att resa utanför Montréal en del…

Den här första veckan har det lite överallt på skolan varit stora plakat med texten c’est la reentrée!, typ det är skolstart! Fönster har putsats, gräsmattor trimmats, nollor nollats och vi nykomlingar har gått på informationsträffar av olika slag.

Av oss internationella studenter (en del internationella och en del på utbytes-, totalt 4036) kommer hälften från Frankrike. De har, precis som jag, kommit hit för att träffa folk från ett annat land än sitt eget, så plötsligt är man lite speciell fast man, precis som dem, i första hand är här för att upptäcka Kanada (eller Québec).

Även fransoserna har det kämpigt med språket. Le québecois har många uttryck som skiljer sig från fransk franska. En del är gamla ord som lever kvar (man säger till exempel ”droskan” om bilen) en del är anglicismer (”varsågod” är som ”you’re welcome” – bienvenu eller ”att handla” som man i Frankrike säger som faire de courses är här faire de shopping – göra shopping).

Montreal känns som en levande stad! Förra helgen var parallellgatan avstängd och det var gatufest, den här helgen är det tvärgatans tur och överallt är det människor, stånd och en del gatumusiker. I centre ville är det en filmfestival med filmer från hela världen. När jag hemma i Sverige som bäst höll på med förberedelserna för den här resan såg jag att jag skulle missa den nya filmen om Monica Zetterlund – och jag tänkte att det var lite synd. Men i veckan gick jag och Aurore och såg den internationella premiären här! Regissören var på plats och höll ett kort, och på grund av resan och tidsskillnaden trött anförande, men filmen var riktigt bra. På måndag får man se om den vann.

Nåväl,

Axplock från veckans gloslista:

Skyskrapa Gratte-ciel, le

Tidsskillnad Décalage horaire, le

Täckning (mobil) Réseaux

Bottenvåning Au/ rez-de-chaussée

Stammis Client fidèl

Vanligt Au/ courant

À +!