eBooks on Demand (EOD)

Av den mängd äldre tryck som finns i Umeå universitetsbiblioteks samlingar och som inte står i öppna magasin har hittills ca 750 volymer digitaliserats grundat på i huvudsak tre kriterier:

• Material med norrländsk anknytning, t.ex. reseskildringar
  • Efterfrågat äldre material
  • Ömtåligt material som lätt skadas

Utöver vårt urval kan vem som helst beställa digitalisering av önskad volym genom den europeiska tjänsten eBooks on Demand (EOD). Alla böcker i bibliotekets katalog som är tryckta före år 1920 kan mot betalning beställas som en digital kopia i pdf-format om skanning kan ske utan att boken tar skada och att ingen upphovsrätt fortfarande gäller. Alla böcker publiceras sedan fritt för alla i LIBRIS. Så här långt har drygt 200 volymer publicerats via tjänsten varav 58 äldre än 1851 vilka står i slutna magasin. För anställda vid Umeå universitet är digitaliseringen av boken kostnadsfri.

Mer om Umeå UB:s EOD-tjänst

EOD-böcker i LIBRIS (digitaliserade av Umeå UB)

Umeå UB:s specialsamlingar

1. Eskil Dagman says:

Hej!
    Jag jobbar med Åsele historia frö Åsele Hembygdsgård.
    Jag har tagit mig friheten att kopiera en PDF-filo om Maria Magdalena Mathsdotter.
    Det är icke kommersiellt syfte utan att bara för att förmedla i upplysningssyfte till Åsele-borna på olika sätt eftersom få känner till henne och hennes anknytning till just Åsele, genom Åsele Hembygdsförening och Åsele Bibliotek.
    Hoppas ni inte misstycker?
    Vänligen Eskil Dagman Åsele

Svara
    • Niklas Åkerlund says:

Hej Eskil!
      Vi misstycker inte alls, tvärtom!
      Tanken är att det digitaliserade materialet ska komma till allmän nytta och att förmedla kunskap om Maria Magdalena Mathsdotter liv och gärning är ett utmärkt exempel på just detta.
      Tack för att du hörde av dig och berättade om hur den digitaliserade boken kommit till användning!

Med vänlig hälsning,

Niklas Åkerlund, Umeå universitetsbibliotek.

Svara