Ännu mera elände

Våren 2018 anordnade Umeå universitetsbibliotek den uppskattade konferensen ”Kulturarvsprepping – att vara förberedd på det mesta”. Temat var katastrofberedskap och hur kulturarvssamlingar kan skyddas. Förra veckan, torsdag 13 juni, fick detta en uppföljning i form av en kursdag, ”Ännu mera elände”, inriktad på praktiska moment.

Deltagarna fick bland annat tillfälle att genomföra en rad handfasta övningar kring smuts och vatten på riktigt material – böcker, lösa papper, negativ, foton, osv. Utöver personal här på universitetsbiblioteket deltog också personal från ett antal andra institutioner inom ABM-sektorn i Umeå. Inbjuden föreläsare och övningsledare, med lång erfarenhet i ämnet, var Sven-Eric Blom från Riksarkivet i Härnösand.

Vi är nu ännu bättre förberedda på sådant vi hoppas aldrig kommer att hända.

Text: Niklas Åkerlund

Foto: Åsa Bergqvist

1 svara
  1. Mats Danielsson says:

Så roligt att ni gjort uppföljning på denna roliga och intressanta konferens. Bådar gott för det norrländska kulturarvets bevarande!

Svara