ADC-kort, vakuumtest & mediabesök

Hej!
Det var ett tag sedan vi skrev någonting, men här kommer en uppdatering om vad som har hänt i projektet sedan dess.

Förra veckan blev ADC-kortet klart. Det är ganska tätt, som man kan se på bilden nedan:

acd-battery
ADC-kort bredvid 9V-batteri. Sex analoga kanaler bandpass-filtreras och samplas.

_mg_2320

Vi har gjort tester i vakuum för att se om förskjutningen vi har haft beror på statisk laddning av rotorn vid rotation i luften. Resultatet blev en något lägre förskjutning (med ca 10%), vilket indikerar att friktionsladdning inte är den största boven. Vi har några andra tankar om detta, men mer om detta i ett annat inlägg.

Vi har fått en ny motor i rostfritt stål. Anledningen för detta är för att försöka undvika statisk laddning på rotorn eftersom aluminium oxcide isolerar. Vi hoppas att en rostfri rotor kommer förhindra detta, och att det även kommer hjälpa oss i vårt pågående arbete med att förbättra jordningen.

_mg_2323

En morgon fick vi besök i labbet från SVT (Sveriges Television). De filmade ett kort inslag för kvällsnyheterna. Du kan läsa deras inslag här.

nmkjhnj

_mg_2311

_mg_2305

_mg_2302

På torsdag den här veckan kommer några från Umeå Lunar Venture teamet flyga till Göteborg för att gå på Fysikdagarna 2016 på Chalmers tekniska högskola. Förberedelser för resan är i full gång! Vi kommer skriva ett inlägg om denna upplevelse senare. Glöm inte att prenumerera via RSS och följa oss på Instagram och Facebook för de senaste uppdateringarna!

//Hello!

It´s been a couple of weeks since we last wrote. Here is an update of what has happened in the project so far.

We have also done some tests in vacuum to see if the offset we’ve been having is due to static charging of the rotor when rotating in air. The result was a slightly lower offset (by about 10%), indicating that friction charging is not the main culprit. We have some other ideas, more on this in a later post.

We had a new rotor made in stainless steel. The reason is to try to avoid static charges sitting on the rotor, since aluminium oxide is an insulator. The hope is that a stainless rotor will prevent this, and so is part of our ongoing work with improving grounding.

One morning we also had a visit from SVT (Swedish Television) in our lab. They shot a short report for the evening news. You can read their story here (in Swedish).

On Thursday this week some of the students from the Umeå Lunar Venture crew are flying to Gothenburg to attend the Fysikdagarna conference at Chalmers University of Technology. Preparations for the trip are at full speed! We will write about the experience in a later post. Remember to subscribe via RSS and follow our Instagram and Facebook accounts for instant updates!